Celotno reportažo si lahko ogledate TUKAJ.

Arctic Cat Wildcat Trail – Prvi pravi UTV za evropska brezpotja

Arctic cat wildcat trail_O16A7460

Vas  ATV  ne pritegne, UTV pa se vam zdi prevelik in predrag?  No, pri Arctic Catu imajo popolno rešitev za vas, ki se imenuje Arctic Cat Wildcat Trail. Manjša sestrica mačke Wildcat, ki smo jo pri nas skupaj z vami že dodobra preizkusili in o njej govorili le v presežnikih, je kot nalašč narejena prav za naše terene.

Širina, kot pri štirikolesniku (127cm), omogoča vožnjo tudi po najbolj ozkih vlakah in težkih brezpotjih, daljša medosna razdalja (215 cm) pa zagotavlja dobro stabilnost  tudi pri najbolj strmih vzponih.

Arctic cat wildcat trail_O16A7203

Kljub majhni širini vozila, je v njem dovolj prostora tako  za voznika kot tudi za sopotnika, pa čeprav morda oba spadat v nekoliko težjo kategorijo.  V njem boste našli tudi dovolj odlagalnih površin  za za shranjevanje manjših stvari in držala za plastenke. Novost in odlična rešitev je vodoodporna »torba« med sedežema, v katero lahko spravimo dokumente, telefon in še nekaj drugih stvari, ki jih želimo zaščititi pred vodo in umazanijo.  Za daljša potepanja po naši lepi deželici pa bo dovolj prostora za vso vašo prtljago na zadnjem delu vozila.

Arctic-cat-Wildcat-Trail-prtljazni-prostor

Poleg udobnih športnih sedežev  bo za dobro počutje voznika in udobje med vožnjo poskrbel po višini nastavljiv volanski drog.  Velika vzvratna ogledala bodo skrbela, da boste dobro obveščeni tudi o dogajanju za vami.  Novost je multifunkcijski prikazovalnik, ki poleg do sedaj znanih podatkov, prikazuje tudi napetost baterije, temperaturo hladilne tekočine in temperaturo vsesanega zraka.

Arctic cat wildcat trail_O16A7394

Za varnost  in lažje vstopanje in sestopanje iz vozila so nameščena vrata, kar je veliko boljša rešitev kot varnostna mreža pri nekaterih konkurentih.

Arctic cat wildcat trail_O16A7477

Seveda pa je na voljo tudi veliko dodatne opreme za varnost in boljše počutje, kot je streha, vetrobranska šipa in podobno. Ima pa tudi predpripravo za priklop na katerega boste lahko priključili katerega od mnogih delovnih pripomočkov na trgu in z njim opravili tudi kakšno domače opravilo in koristno delo okrog hiše, v gozdu ali na kmetiji.

Arctic cat wildcat trail_priklop

Poskrbljeno je za enostavno vzdrževanje saj sta oljni filter in merilna palica za olje lahko dostopna skozi zadnjo ploščo med sedežema, zračni filter pa je povsem na zadku vozila.

Moram priznati, da sem bil pred prvo vožnjo zaradi majhne širine kar nekoliko nezaupljiv glede stabilnosti, a sem že po nekaj prevoženih kilometrih povsem  spremenil svoje mnenje.  Inženirji pri Arctic Catu so odlično rešili stabilnost vozila, do česar so prišli z odličnimi FOX plinsko polnjenimi amortizerji , z razmerjem težišča 40/60 v korist desne strani vozila in kar 7,5 cm nižjem sediščem od najbližje konkurence (RZR), brez žrtvovanja oddaljenosti dna vozila od tal, kar voznika postavlja v središče gravitacije.

Arctic-cat-wildcat-trail_O16A7589

Čeprav je Wildcat Trail majhen, ima vse kar imajo veliki.  Ima pogon na vsa štiri kolesa, ki ga lahko vklapljamo in izklapljamo kar med vožnjo, za premagovanje večjih ovir pa je tu seveda tudi zapora prednjega diferenciala.

O16A7594

Brezstopenjski menjalnik omogoča poleg osnovnih prestav naprej, nazaj in nevtral tudi  reduktor in parkirno zavoro.  Moč se na kolesa prenaša preko variomata  »TEAM® Rapid Response™«. Sklopka, ki jo poznamo iz motornih sani,  po zaslugi lahke zasnove ustvarja minimalno trenje in zagotavlja optimalen prenos moči neglede kako močno pritiskamo na plin.

Arctic cat wildcat trail_O16A7302

Vse nas je zelo navdušil nov dvo-valjni, 700 ccm motor, ki v kombinaciji s hitro odzivno sklopko »TEAM® Rapid Response™« razvije preko 60 konjskih moči in kljub teži vozila 450 kg in dvema potnikoma, v vsakem trenutku zagotavlja dovolj moči za nepozabno zabavo.

Arctic cat wildcat trail_motor

Ko smo ravno pri zabavi, je tukaj kot češnja na torti še dodatna nožna zavora samo na zadnji par koles, ki z nekaj vaje nudi še veliko dodatnih užitkov pri drsenju čez ovinke. Hkrati pa omogoča tudi lažje speljevanje v klancu.

Arctic cat wildcat trail_O16A7382

Vožnja z Wildcat Trail je enostavna in udobna in nikakor ne bodite presenečeni, če si bo to mačko po prvi vožnji prilastila kar vaša boljša polovica in boste morali na naslednjo vožnjo čakati v vrsti, kar se je namreč na veliko presenečenje zgodilo tudi meni.

Arctic cat wildcat trail_O16A7449

 Sicer pa  kljub temu, da že samo ime Trail pove, je vozilo sposobno veliko več in nikakor se vam ni potrebno ustrašit tudi najtežjih terenov, ki si jih morda niste upali prevoziti niti z ATVjem.  Najbolj strmi vzponi tako ali tako niso noben problem,  pri bočnem nagibu pa boste zagotovo vi prej odnehali kot bi postalo zares nevarno za prevračanje.  Tudi visoke ovire niso ravno problem, saj po zaslugi ravnega dna in zaščitne drsne plošče vozilo dobro zdrsi preko ovire  in ni bojazni za kakšne poškodbe vozila, razen morda kakšne raztrgane manšete zaradi vej.

O16A7580

Wildcat Trail pa se najbolje počuti na makadamskih poteh, kjer ob drsenju čez ovinke nudi nepozabne užitke, ki jih lahko do dobra začinimo še z dodatno nožno »ročno« zavoro.  Brez problema pa se boste pridružili  tudi avanturam  prijateljev na ATVjih , če vam bodo le uspeli slediti.

O16A7594

Na koncu vožnje pa nikakor ne morem ponovno mimo novega motorja, ki resnično deluje navdušojoče  in kar je zelo pomembno in morda celo čudno, da je po prevoženih 170km, v rezervoarju še vedno veliko goriva.   In ja, v času testiranja nam po vseh možnih terenih, vožnji v dvoje in tiščanju na polno, ni uspelo preseči povprečne porabe preko dobrih 10 litrov kar je v tem segmentu že skoraj čudež. Prav vesel bi bil in to je tudi verjetno za pričakovati, da bomo ta motor kmalu videli tudi v nekaterih drugih modelih Arctic Cat vozil, morda celo v 1000ccm različici.

Arctic cat wildcat trail_O16A7236

Arctic Cat Wildcat Trail  je vozilo, ki bo zagotovo našlo svoje mesto med ljubitelji terenske vožnje. Prepričan sem, da bo po zaslugi majhnosti uporabnosti in varčnosti Wildcat Trail našel veliko lastnikov tudi v Evropi, kjer so do sedaj bila UTV vozila ravno zaradi svoje velikosti nekoliko manj priljubljena saj je bila prenekatera gozdna vlaka za njih zaradi prevelike širine vozila neprevozna.

Arctic cat wildcat trail_O16A7192

Svojo mesto pa bo našel tudi med ljubitelji terenskih potovanj na ATVjih, še posebej tistih v dvoje, saj je precej bolj udoben, ima veliko prtljažnega prostora, nudi veliko več užitkov in je po zaslugi novega motorja še bolj varčen. Ne na zadnje pa je po zaslugi ugodne cene 12.900€ mnogo bolj dosegljiv tudi tistim, ki so o to vrstnih vozilih in avanturah do slej zgolj sanjali.

Pa še nekaj je zelo pomembno, za razliko od ostalih UTVjev boste Wildcat Trail lahko naložili na vsako prikolico za ATV ali celo na malo večji pick-up.

Arctic cat wildcat trail_O16A7169

 

 

Wildcat Trail Tehnični podatki:

Motor: dvo-valjni, 4-taktni 700ccm,  tekočinsko hlajen, EFI

Menjalnik:  Hitra/počasna prestava, vzvratna, neutral in parkirna zavora.

Prenos: TEAM® Rapid Response™ sklopka

Pogon: 2/4WD, elektronska zapora prednjega diverenciala.

Skupna širina: 127cm

Skupna višina: 163,3 cm

Skupna dolžina: 280 cm

Medosna razdalja: 214,9 cm

Prednje vzmetenje: Dvojne A-roke + stabilizator,  FOX (hod: 25,4 cm)

Zadnje vzmetenje: Dvojne A-roke + stabilizator, FOX (Hod: 26,7 cm)

Oddaljenost od tal: 25,4 cm

Sprednje zavore: hidravlični disk

Zadnje zavore: hidravlični disk

Sprednje pnevmatike: 25×8-12

Zadnje pnevmatike: 25×10-12

Kapaciteta rezervoarja:  20L

Teža: 449kg

Cena: 12.900€